CCTV Kamera Kayıt Cihazları Teknik Terimler

DVR Nedir?

Digital Video Recorder’un kısaltması olan DVR (Dijital kayıt cihazı), güvenlik kamera sistemleri olarak kurulan kameraların kayıtlarının tutulduğu cihaza verilen isimdir. Güvenlik kamera sistemleri içinde kullanılan en önemli ekipmandır. İnternet çıkışı sayesinde görüntü ve kayıtların internetten izlenmesini sağlamaktadır. Tüm kamera sisteminin yönetimi bu cihaz üzerinden yapıldığından kayıt cihazı seçimi çok dikkatli yapılmalıdır.

İçerisinde bulunan hard disk kapasitesi ölçüsünde kayıtları saklamanızı, sonrasında arama yaparak incelemenizi sağlamaktadır. Hard Disk, güvenlik kamera sistemleri ürünleri içerisinde en hassas olan üründür. Darbe ve titreşimden korunmalıdır.


AHD Kamera ve HD TVI Kamera nedir?

Analog HD’nin kısaltılmışı olan AHD teknolojisi, temel olarak 2 ana başlıkta toplanan Analog ve IP Güvenlik kamera sistemleri’nin ortasında yer almaktadır. HD TVI ve AHD kamera sistemleri, 720p, 960p ve 1080p çözünürlükleri (1 Megapiksel, 1,3 Megapiksel ve 2,1 Megapiksel), eski analog sistem altyapısı üzerinden 1 metre dahi kablo değiştirmeye gerek duymadan aktarabilmektedir

HD Kayıt: 1280×720 (1 mp) olarak kameradan gelen çözünürlüğün kayıpsız kayıt edilmesi demektir. Sistemde kullanılan bütün cihazların HD (1280×720) olması gerekmektedir. Standart sistemlerden en az üç kat daha fazla nettir.

HD Kayıt: 1280×960 (1.3 mp) olarak kameradan gelen çözünürlüğün kayıpsız kayıt edilmesi demektir. Sistemde kullanılan bütün cihazların HD (1280×960) olması gerekmektedir. Standart sistemlerden en az üç kat daha fazla nettir.

Full HD 1080 Kayıt:  1920×1080 (2.1mp) olarak kameradan gelen çözünürlüğün kayıpsız kayıt edilmesi demektir. Sistemde kullanılan bütün cihazların Full HD (1920×1080) olması gerekmektedir. Standart sistemlerden en az beş kat daha nettir.

CIF Kayıt (352 x 288)/ 0,1 Megapiksel – Analog

Full D1 (704 x 576) / 0,4 Megapiksel – Analog

960h (960 x 576) / 0,5 Megapiksel – Analog

HD 720p (1280 x 720) / 1 Megapiksel – AHD, HD TVI ve IP

HD 960p (1280 x 960) / 1.3 Megapiksel – AHD, HD TVI ve IP

Full HD 1080p (1920 x 1080) / 2,1 Megapiksel – AHD, HD TVI ve IP


Megapiksel Çözünürlük Ne Demektir? 

Basitleştirecek olursak megapiksel terimi, görüntünün büyüklüğünü gösterir, kalitesini değil.

Teknik olarak megapiksel, bir fotoğraf karesi içindeki görüntüyü meydana getiren noktaların sayısını göstermektedir. Çözünürlük birimidir. Görüntüdeki her bir noktacık piksel olarak adlandırılır. 1 Megapiksel ise bir milyon piksele karşılık gelir.

Kameranın ürettiği görüntünün kaliteli olması için görüntü sensör tipi, sensörün boyutu, lensi ve işlemci mimarisi; megapiksel değerinden daha önemli unsurlar olarak karşımıza çıkar. Aynı çözünürlüğe sahip değişik markalı kameraların görüntülerinin birbirlerinden farklı olmasının nedeni budur.

Yüksek megapiksel değeri daha kaliteli görüntü anlamına gelmez ama bu önemi olmadığı anlamına da kesinlikle gelmez. Çözünürlük ne kadar büyükse, resim ölçüsü (boyutu) o ölçüde artacaktır. Bu sayede sadece telefon ekranında değil, 106 ekran bir televizyonda bile görüntü bozulmadan izlenebilir. Canlı veya kayıt edilmiş olan görüntüyü büyüttüğünüzde (zoom yaptığınızda) görüntü daha az bozulacak ve eşkal tarifi almak, resim içinde uzak köşede bulunan nesnelerin daha yakından ve ayrıntılı görebilmek mümkün olacaktır.


True Day&Night – Elektronik Day&Night Ne Demektir?

Hem gece hem gündüz görüntü alabilen (Gece Görüşlü) kamera anlamına gelen Day&Night, True Day&Night kameralarda 2 adet image sensör bulunur. Gündüz veya aydınlık ortamda renkli sensör devrededir ve kamera renkli olarak gösterir. Gece veya düşük ışıklı ortamlarda diğer sensör devreye girer ve kamera siyah beyaz gösterir. Bu sayede karanlıkta kameranın görüş kazanması sağlanır. Siyah beyaz görüntü çok düşük ışık şiddetinde bile algılanabilmektedir.


Kameraların Işık Değerleri (Lux Değerleri)

Lux değerleri kameranın karanlıkta göstereceği performansı ifade eder. Bu değer ne kadar düşük ise performansı o ölçüde iyi olacaktır. Örneğin A kamerasının lux değeri 0,02 lux ve B kamerasının lux değeri 0,000002 lux ise bu bilgi bize B kamerasının karanlıkta daha iyi görüntü vereceğini gösterecektir.


WDR (Wide Dinamic Range) Ne Demektir?

Işık kaynağı ne olursa olsun, oluşan parlamaların önüne geçen ve aydınlık ile karanlık noktalar arasında bir dengeleme yaparak her noktanın aynı ışıkta görünmesini sağlayan bir özelliktir. WDR sayesinde yüksek ışıklar bastırılır karanlık alanlar ise aydınlatılarak kaliteli bir görüntü sağlanmış olur. WDR özelliği her kamerada bulunmaz.


H.264 Kayıt Formatı:

Bu format MPEG4 Part 10 olarak bilinir. Mpeg4‘ten en az %25 daha fazla sıkıştırma sağlar. Sıkıştırma formatı olarak daha yüksek format henüz yoktur.


AGC (Automatic Gain Control) Otomatik Kazanç Kontrolü: 

Kamera video çıkış işareti seviyesini kararlı tutmak için düşük ışık seviyelerinde giriş sinyalini yükseltir, yüksek seviyede ise giriş sinyal seviyesini azaltır.


BLC (Back Light Compensation) / Arka Işık Dengeleme: 

Işık ve gölge arası farklılıkların çok olduğu, pencere kenarı, kapı önü gibi bölgelerde, şiddetli ışık ile düşük ışık seviyesini dengeleyip, zayıf ışık bölgesini net görebilmek için uygulanan özelliktir.


HLC (High Light Compensation) / Yüksek Işık Dengeleme: 

Görüntü içinde parlak noktaları maskeleyerek kameranın ışıktan daha az etkilenmesine, ışık kaynağının çevresindeki detayları (plaka, yüz, tabela vb.) daha net görüntülenmesini sağlayan bir teknolojidir. Örneğin plaka okuma kameraları bu teknolojiden yararlanır ve farlardan etkilenmeden görüntü alır.


AWB (Auto White Balance ) Otomatik Beyaz Ayarı: 

Farklı ışık kaynakları farklı renk sıcaklıklarına sahiptir. Beyaz bir nesneye renkli ışık tuttuğunuzda, nesne o ışığın renk tonlarında görünür. Beyaz ayarı, gerçek dünyada beyaz olan objelerin fotoğrafta da beyaz çıkmasını sağlayan ayardır. Bunun için, gerçek olmayan renk etkilerinin temizlenmesi gerekir. Kamera, ışık kaynağının renk sıcaklığını dikkate alarak resmi oluşturur.