-
Alışveriş sepetiniz boş!
Alarm Girişi (Alarm Input):
Bazı kameralar, DVR & NVR’lar kapı kontağı, PIR (Pasif Kızıl ötesi Hareket algılama) dedektör vb. algılama elemanlarından gelen girdileri kabul edip kamerada, DVR & NVR’da kaydı başlatmak vb. aksiyonları başlatmak için alarm girişine sahiptir.
Arka Işık Telafisi (Back Light Compensation):
Bu güvenlik kameralarında resmin karanlık bölgelerinde daha faza detay verebilmek için parlak ışığı telafi etmek surretiyle resmi otomatik olarak ayarlayan bir özelliktir. Örneğin, arkasından güneş ışığı parlayan bir insanın yüzünün detaylarına odaklanmak için bu özellik kullanılabilir.
Ağ Kamerası (Network Camera)
Bu resmi kaydetmek ve onları direk bilgisayar ağı üzerinden veya internet üzerinden iletmek üzere tasarlanmış bir kamerayı ifade eder. Ağ kameraları normalde analog video çıkışa sahip değildir. Görüntüler JPEG, MPEG, H.264 ve H.265 gibi standart bir sıkıştırma teknolojisi ile kodlanır.
Balun
Bir Video Balun koaksiyel kablo yerine ekransız bükümlü çift tel kullanarak video aktarımını mümkün kılar. "Balun" kelimesi dengeli (balanced) ve dengesiz (unbalanced) birleştirilerek oluşturulmuştur. Bir Balun fonksiyonu dengeli bir sinyal içine bir dengesiz sinyali dönüştürmektir. Video sinyal koaksiyel kablo aracılığıyla iletildiğine sinyal Radyo Frekansı Girişim veya gürültüye duyarlı dengesiz bir sinyal olduğu için, sinyalin katedebildiği mesafe sınırlıdır. Koaksiyel kablo gürültüyü en aza indirmek için özel kalkan içermektedir. Video Balunlar video sinyalini dengeli bir forma dönüştürüp bükülü her tel zıt polarize manyetik alanlar olan özdeş sinyali iletir. Gürültü her sinyali eşit etkiler. Sinyaller birleştirildiğinde, gürültü elenir. Bir tasarlanan bir balun kullanarak, bir korumasız bükümlü çift telli kablo koaksiyel kabloya göre daha düşük bir maliyetle ile daha uzun mesafelere video iletebilir.
BNC Konnektör (Connector)
BNC (Bayonet Neill–Concelman) koaksiyel kablolar için üretilmiş CCTV kurulumlarında en sık kullanılan konnektördür.
CCD Birleşmiş Şarj Cihazı (Charge Coupled Device)
CCD, güvenlik kameralarında kullanılan iki ana görüntü sensörü türünden biridir. CCD’nin kamera lensinden gelen ışığı yakalamasıyla görüntü oluşturulur. CCD’yi oluşturan binlerce veya milyonlarca küçük piksellerin her biri bu ışığı elektronlara dönüştürmektedir. Elektronların sayısı, genellikle piksellerin birikmiş şarjı olarak açıklanır, ölçülür ve dijital bir değere dönüştürülür. Bu son adım Analog Dijital Çevirici olarak adlandırılan kameranın içindeki bir donanımda, CCD’nin dışında gerçekleşir.
C Montaj Lens & CS Montaj Lens
Güvenlik kameralarında kullanılan iki ana tip lens vardır. C montaj lenste 17,5 mm bir arka mesafeli flanş vardır. C montaj lenste 12,5 mm bir arka mesafeli flanş vardır. C montaj lensler bu yüzden daha uzun odak uzaklığına sahiptir. CS montaj lensler daha yaygın olarak kullanılmaktadır çünkü bugünkü çoğu kompakt kamera için daha pratiktir. Lensler sıklıkla C montaj lenslerin CS montaj kameralarla beraber kullanılabilmesi için 5 mm mesafe halkası (Bazen C halkası olarak adlandırılır.) ile beraber temin edilir. En yeni güvenlik kameraları CS montajdır.
Çoklayıcı (Multiplexer)
İki veya daha fazla video kanalından girdi alan ve birleştirerek tek bir sinyal haline getiren bir cihazdır. Bu genellikle onlar tekrar ayrıştırılabilir şekilde her kanaldan çerçeve boşaltan zaman bölmeli çoğullama kullanılarak yapılır. Frekans bölmeli çoğullama sinyalleri ayrıştırmak için farklı frekanslar kullanır farklı frekanslar kullanır. Günümüzde bu cihazın sağladığı tüm faydaları ve fonksiyonları ve daha fazlasını DVR kayıt cihazları bünyesinde zaten barındırmaktadır bu yüzden Çoklayıcı cihazları artık miadını doldurmuştur.
Diyafram (Aperature) :
CCTV Lensinin açıklığı. F numarası ile ölçülen ve iris tarafından kontrol edilen bir değerdir. Genellikle düşük F numarası lensten daha fazla ışık girişine izin veren daha büyük açıklığı ifade etmektedir.
DVR (Dijital Video Kaydedici)
“Digital Video Recorder” İngilizce kavramın baş harfleri ile oluşturulmuş bir kavramdır. DVR kavramı yaygın olarak kullanılmaktadır ve bu kavram endüstri standardı haline gelmiştir. DVR (Digital Video Recorder – Dijital Video Kaydedici) Cihazları, kameralardan alınan görüntü sinyallerinin bir sıkıştırma algoritması ile sıkıştırılarak cihaza tesis edilen sabit diskler (HDD) üzerinde kaydedilmesini; kendi monitörü üzerinden, yerel ve uzak ağ üzerinden web ara yüzü, merkezi izleme yazılımları ve mobil telefon ve cihazlardan izlenebilmesini ve yönetilebilmesini sağlayan cihazlardır. Güvenlik Kamera Sisteminin kurulmasının asıl ve en önemli hedef, riskli bölgelerde oluşması muhtemel durumların kayıt altında alınmasını ve istendiği anda bu kayıtların izlenerek gerektiğinde hukuki delil olarak sunulabilir olmasıdır.
Döngü (Looping)
Var olan bir video kablosu ile paralel olarak ek bir cihaza bağlantı sağlamadır. Örneğin, aynı video sinyali kayıt cihazına bağlanırken aynı zamanda matriks kontrol cihazına bağlanabilir. Bu durumda kayıt cihazını veya matriks ünitesinin üzerinde kamera başına bir adet döngü (looping) çıkışı bulunmalıdır.
Değişken Odak (Varifocal (Zoom))
Odak uzunluğunu değiştirme kapasitesine sahip lensleri ifade eder. Bu sayede güvenlik kamerasının görüş açısı ve optik yakınlaştırması ayarlanabilir olmaktadır.
Empedans (Impedance)
Alternatif akım akışına karşı gösterilen toplam direnç. Birimi Ohms’dur.
Dahili Eş zamanlama (Internal Sync)
Dahili eşzamanlı cihaz, harici herhangi bir cihazdan referansa ihtiyaç duymadan, eş zamanlama sinyali sağlayan dahili bir kristala sahiptir.
Gizli Kamera Lensi (Pinhole Lens)
Çok küçük açıklığa sahip bir lens tipidir. Normalde bir objenin içine veya arkasına kolaylıkla saklanabilen gizli izleme uygulamalarında kullanılır.
Gamma Düzeltme
Gamma düzeltme tutarlı bir görüntü için görüntünün genel parlaklığını kontrol eder ve ayarlar.
Işık
Bu video sinyalinin siyah beyaz bilgisini taşıyan parçasını ifade eder. Başka bir deyişle parlaklık bilgisidir.
IP Suya Dayanıklılık (Waterproof) Sınıflandırması
IP suya dayanıklılık sınıflandırması bir materyalin su geçirgenliğini nasıl olduğunu ölçmek için kullanılan bir BSi standardıdır. Harici ortamda kullanılmak üzere tasarlanmış çoğu kamera veya muhafaza suya dayanıklı olmak durumundadır. IP sınıflandırma numarası iki haneye sahiptir. Örneğin IP66, IP68. İlk sayı yabancı cisimlerin girişine karşı korumayı tanımlar. 0 en düşük sınıftır ve koruma yok manasındadır. 6 en yüksek sınıftır ve toz geçirmez olduğu ve bir kablo ile erişimine karşı korumalı olduğu anlamına gelir. İkinci sayı su girişine karşı koruma seviyesini ifade ederi. 8 en yüksek sınıftır ve sürekli daldırma suya karşı koruma olduğu anlamına gelir.
Daha detaylı bilgi için www.bsi-global.com veya www.bsi.org.uk adreslerine göz atabilirsiniz.
İris
Bir kameranın lensinden giren ışık miktarını değiştirerek giren ışık miktarını ayarlayan mekanik bir cihazdır.
JPEG
JPEG bir resmi kodlamak ve sıkıştırmak için bir standarttır. JPEG CCTV sistemlerinde videonun karelerini te tek sıkıştırmak ve saklanmak için kullanılır. JPEG Joint Photographic Experts Group tarafından geliştirilmiştir.
Kızılötesi (IR)
Görünebilir aralığın altında düşük frekanslı ışıktır. Kızılötesi CCTV kameralarında karanlık ve sıfır ışık koşullarında ışık kaynağı sağlaması için kullanılır.
Koaksiyel Kablo
aynı ekesi paylaşan bir zırh ile çevrili merkezinde iletkeni bulunan tipik olarak CCTV kurulumlarında kullanılan bir kablo türüdür. Zırh bakır örgü veya alaşımlı alüminyumu da içeren çeşitli malzemeden yapılabilmektedir. Farklı tipteki koaksiyel kablolar için çeşitli standartlar mevcuttur Normal CCTV kurulumları için kullanılan RG59, RG6 U6, RG11 olarak adlandırılmaktadır.
Kompozit Video
Kırmızı, yeşil ve mavi video sinyallerinin renk kayma sinyalleri ve körleme sinyali ile senkronize edilmiş olarak tek bir kablo üzerinden aynı anda iletilmek üzere güvenlik kamerasının çıkışında kodlanmış video sinyalidir.
Lüks (Lux)
Güvenlik kameralarının düşük ışık koşullarındaki görüntü kapasitesinin ölçüsü olarak kullanılan ışık aydınlık seviyesi birimidir. Lux değeri 0.2 veya daha olan kameralar düşük ışık performansına sahip olarak düşünülebilir. Düşük ışık koşullarında iyi bir renk performansını elden etmek mümkün değildir bu yüzden genellikle düşük ışık koşullarında çalışabilen kameralar genellikle siyah beyaz çalışma moduna sahiptir. Gündüz/Gece kameralar gündüz renkli moddan gece veya düşük ışık koşullarında siyah beyaz moda geçiş için elektronik devre kullanırlar. Çoğu düşük ışık performanslı kameralar aynı zamanda sıfır ışık koşullarında kullanışlı olan kızıl ötesi aydınlatma kullanırlar. Daha düşük ışık değerlerine sahip kamera düşük ışık koşullarında daha iyi görüntü verebilecektir.
LCD Sıvı Kristal Ekran (Liquid Crystal Display)
Düz ekranlı monitörler için kullanılan teknolojidir.
MPEG
Motion Picture Experts Group (MPEG) MPEG-4 kodlamayı 1998’de yayınladı. MPEG’in arkasındaki temel düşünce sıkıştırılmış resimlerin ağdan iletilmeden önce karşılaştırılmasıdır. İlk sıkıştırılan resim referans olarak kullanılır ve video dizisi içinde onu takip eden resimler onun ile karşılaştırılır. İlk resim onu takip eden resimlerin ilk referans resimden farklı olan parçaları ile birlikte ağ üzerinden iletilir. Görüntüleme uygulaması iletimin sonunda verileri alır, daha sonra bu bilgilere dayanarak tüm görüntüleri yeniden yapılandırır ve sonucu gösterir. Bu MPEG-4’ün nasıl çalıştığının basitleştirilmiş bir açıklamasıdır.
NTSC
NTSC “National Television Standards Committee” ifadesinin kısaltmasıdır. “NTSC video” özel olarak sınırlı bir renk gamı olan, geçmeli (interlaced) olan ve yaklaşık 720 x 480 piksel ve saniyede 30 resim (fps) olan komite tarafından belirlenen video standardını ifade eder. Bu standart Kuzey Amerika’da kullanılır.
NVR (Ağ Video Kaydedici)
“Network Video Recorder” İngilizce kavramın baş harfleri ile oluşturulmuş bir kavramdır. NVR kavramı yaygın olarak kullanılmaktadır ve bu kavram endüstri standardı haline gelmiştir. NVR (Network Video Recorder – Ağ Video Kaydedici) cihazları; IP kameralarından bir sıkıştırma algoritması ile sıkıştırılarak gönderilmiş görüntü ve ses paketlerini, cihaza tesis edilen sabit diskler (HDD) üzerinde kaydedilmesini; kendi monitörü üzerinden, yerel ve uzak ağ üzerinden web ara yüzü, merkezi izleme yazılımları ve mobil telefon ve cihazlardan izlenebilmesini ve yönetilebilmesini sağlayan cihazlardır. Güvenlik Kamera Sisteminin kurulmasının asıl ve en önemli hedef, riskli bölgelerde oluşması muhtemel durumların kayıt altında alınmasını ve istendiği anda bu kayıtların izlenerek gerektiğinde hukuki delil olarak sunulabilir olmasıdır.
Otomatik İris (Auto Iris)
Oto iris özellikli güvenlik kameraları, ışık seviyelerinde büyük farklılıklar telafi etme yeteneğine sahiptir. Bu özellik güvenlik kameraları için gece karanlığında ya da parlak güneş ışığındaki değişiklikleri ayarlamak için gerekir. Otomatik iris devresi normalde kamera lensi üzerinde irisi açıp kapatan bir motorlu sürücüye bağlıdır. Fiziksel olarak irisin kapanması ile kameranın parlak güneş ışığı ile zarar görmesini engellemek elektronik olarak sinyal gücünü azaltmaktan daha iyi bir yoldur.
Odak Uzaklığı (Focal Length)
Bir lensin merkezi ile veya lensin ikinci ana noktası ile görüntü sensörü arasındaki mesafedir. Daha düşük odak uzunluğu daha az yakınlaştırma ile daha geniş görüş açısı sağlar, daha uzun odak uzaklığı daha çok yakınlaştırma ile daha dar bir görüş açısı sağlar. Aşağıdaki tablo farklı görüntü sensörlerini dikkate alarak çeşitli odak uzunlukları görüş alanı açısı ile ilgili yaklaşık değerler vermektedir. Çoğu kamera aşağıdaki listelenen görüntü sensörü büyüklüklerinden birine sahiptir.
|
| ||
1/4" (inc) | 1/3" (inc) | 1/2" (inc) | |
2.8 mm | 64° | 80° | 97° |
4.0 mm | 45° | 60° | 74° |
6.0 mm | 30° | 38° | 57° |
8.0 mm | 23° | 30° | 40° |
12.0 mm | 15° | 20° | 30° |
16.0 mm | 11° | 15° | 22° |
50.0 mm | 4° | 5° | 7° |
OSD Ekran Üstü Menü (On Screen Display)
Kurulum bilgilerini ve/veya talimatları monitörde görüntü üzerinde gösterme metodudur.
PAL
PAL “Phase Alternating Line” ifadesinin kısaltmasıdır. Avrupa, Çin, Malezya, Avustralya, Yeni Zelanda, Orta Doğu, Afrika bölgelerinde ve dünyanın diğer bölgelerinde ağırlıklı olarak kullanılan televizyonda gösterme standardıdır. PAL çerçeve başına 625 ve saniye başına 25 çerçeve kullanır.
Piksel (Pixel)
Bir piksel görüntüleme cihazı CCD veya CMOS yüzeyi üzerinde tek bir alana işaret eder. Bu cihaz ışığı elektrik enerjisine çeviren ışığa duyarlı materyalden yapılmıştır. İzleme monitörü bağlamında piksel, aynı zamanda monitör yüzeyi üzerindeki elektrik enerjisini görülebilir ışığa çeviren birim alanı ifade eder.
RS-232
RS-232 cihazlar arası seri haberleşme için bir haberleşme standardıdır. CCTV Sisteminde bu, kontrol cihazı ile güvenlik kamerası arasındaki haberleşme olabilir. RS-232 standardı iki cihazın seri bağlantı ile haberleşmeni sağlar ve protokol bilgisayarların seri haberleşmesi için kullanılır. RS-485 aşağıda açıklandığı gibi ikiden fazla cihazla ağ oluşturularak cihazların haberleşmesini izin verir.
RS-485
RS485, aynı zamanda EIA-485 ifade edilir ve cihazlar arası seri haberleşme standardıdır. CCTV sistemlerinde RS-485 genelde bilgisayarlar ve kontrol cihazlarının (Kontrol klavyesi, Kayıt Cihazları vb.) kameraların yatayda, dikeyde, kendi ekseninde dönüşünü ve yakınlaştırma gibi fonksiyonlarını kontrol etmek için kullanılır. RS485, orijinal RS-232 protokolünün güncellenmiş bir sürümüdür.
Sıkıştırma
Dijital video resimleri birçok teknik ile sıkıştırılabilir. JPEG JPEG-2000 (hareketsiz görüntüler için), M-JPEG, MPEG, MPEG-4, H.264, H.265 (Hareketli Görüntüler için) bunların içindedir
Siyal Gürültü Oranı (Signal to Noise Ratio (S/N Ratio))
Video veya ses sinyalinde sinyal gücü ile gürültü seviyesinin oranını ifade eder.
Televizyon Satırı (Television Lines (TVL))
Analog video cihazının çözünürlüğün bir ölçüsüdür. Değerin yüksek olması çözünürlüğün de yüksek olduğunu ifade eder. Mevcutta 650 ve/veya 700 TVL analog kameralar mevcuttur ve yüksek çözünürlüklü kamera olarak ifade edilir.
Yönlendirici (Router)
Ağlar arası veri paketlerini ileten cihazdır. Yönlendirici genellikle, CCTV kurulumları içerisinde, tek bir internet bağlantısı üzerinden te DVR ve NVR kayıt cihazlarına bağlanmak için kullanılır. Yönlendirici aynı zamanda çoklu IP tabanlı kameralara tek bir internet üzerinden ulaşılması için kullanılabilir.
WDR
Geniş Dinamik Aralık (WDR: Wide Dynamic Range) özelliği arka planı görünür tutarken, güçlü arka ışık ile çevrili nesnelerin net görüntülerini yakalamak için kullanılır.